4 Haziran 2011 Cumartesi

Freshtival Notları...


Karamsar bir güne uyandık. Çiseleyen yağmur, bulutlu hava ve üstümüzde tüm haftanın geride kalan yorgunluğu… Programımız belli! Ülkemizin en taze müzik ve sanat festivali ile tazelenmek, çimlere uzanmak, şehrin karmaşasından uzaklaşmak, müziğin keyfine varmak... Bu sene 3.sü düzenlenen Freshtival, benim için daha bir anlamlı. Efes Pilsen Kurumsal blog yazarlığımda 1 seneyi devirdim ve  ne mutlu bana ki bu yaz da festival coşkusunu vip katılımcı olarak sürdürmeye devam ediyorum.

Festivalin gerçekleştiği Maçka Küçükçiftlik Park’a girdiğimizde “freshgate” adlı kutu gibi içi ışıklı aynalı bir kapının içerisinden geçerek festival alanına girişimiz daha en baştan farklı bir atmosfere ışınlanmışız hissi yarattı. Öğrendiğime göre Haydarpaşa Garı’nda gerçekleştirdikleri Yekpare gösterileriyle tanınan Nerdworking bu kapıyı tasarlamış.
Adıma çıkarılan akreditasyon kartımı boynuma astım ve festival alanını keşfe çıktım.

 Freshtival harflerinin önünde poz verildi.


Farklı stillerle festival modası:)




“Lösev için tasarla!”  standında istediğiniz deseni beyaz bir tişörte ya da bez çantaya sprey boyalarla çizebiliyordunuz. Kuşkusuz festivalin en ilgi gören sanatsal akivitelerindendi. 

Festival alanında elimize tutuşturulan Fresh News adlı gazete çok iyi düşünülmüş bir sosyal medya uygulamasıydı. İçerisinde  #freshtival geçen bir tweet atanlar gazetenin gün içinde dağıtılan bir sonraki sayısında yer alma fırsatı yakaladılar. 


 Kimler vardı?

Tuba Ünsal da Freshtival'de!

Yaprak Dökümü'nde Şevket karakterini canlandıran Hasan Küçükçetin (sağda)

  

Geçen sene en garip giyinen çift seçtiğim kızlar yine vardı. 

Gelelim Performanslara…

Music Factory 2010’un genç yıldızlarından Bils, Hank Punky, DJ TNT ve Klang & Jager da Freshtival'de müzikseverleri coşturdu. Sonrasında sahne alan indie, elektro ve disko türlerini bir arada harmanlayan Türk grubu Bon Mod dinleyenleri elektro ritmlerle  hareketlendirmeye başlamıştı. Belli bir dinleyici kitlesi olan ve pek çok tanınmış mekanda sahne alan grup, konserden sonra sahne arkasında sorularımı yanıtladı:


-2008 yılı sonunda kurulan bir grupsunuz. Farklı bir soundunuz var. Müziğinizde sizi etkileyen isimler kimler?
Aslı: En çok ilham aldığımız şey 80’ler ruhu diyebilirim. Yıllardır hep böyle bir müzik yapmak istemiştik. Doruk da aynı şekilde  düşünüyordu, birlikte çalışmaya karar verdik ve o yılların müziğini günümüzle harmanlayıp pop elektro tarzımızı oturttuk.  

-Freshtival sahnesinde yer almak nasıl bir duygu?
Aslı: Ses, sahne, dinleyenler, tüm kadro her şey çok güzel de tabi biraz hava serindi üşüyenler oldu.
Doruk: Buna rağmen güzeldi zaten festival ruhu bambaşka bir şey.

-Bundan sonraki projeleriniz neler? Nerelerde sahne alacaksınız?
Aslı: Haftaya Electronica Festival’de sahne alıyoruz. Zaten sezon bitiyor yaz sonu yine yurt dışına gidip belki orada ufak bir turne yaparız. Paris ve Amsterdam’da da sahne aldık.  Türkiye’de 5 büyük şehri gezdik. Dün Adana’ya gittik mesela. Bayağı bir konser programımız oldu sahnesi olan pek çok mekanda çıktık. İstiyoruz farklı yerler görelim oralarda sahne alalım. Önümüzdeki sezon tekrar bir EP yayınlayacağız. İstanbul şarkısı klibinden sonra yeni bir klip daha geliyor Chocolate Cheesecake parçasına. 

Bon Mod’dan sonra sahne alan Can Bonomo enerjiyi daha da arttırdı! İlk albümü Meczup ile kısa sürede on binlere varan bir hayran kitlesi oluşturmayı başaran Can Bonomo, sahnedeki karizması, rock ve pop arasındaki farklı tarzıyla Freshtival sahnesinin tozunu attırdı diyebilirim. Genç hayranları sahne önünü doldurmuş onunla tanışmak için can atarken ben blog yazarı olarak  konser sonrası sahne arkasına davet edildim ve sanatçıyla karavanda sizler için bir röportaj yaptım.


-Şarkı sözlerini kendin yazıyorsun. Nelerden ilham alıyorsun?
Küçük yaşta kitap okumaya başladım. Ailem buna alıştırmıştı beni ve böylece kelime dağarcığım da gelişmiş oldu yani öyle televizyon karşısında oturan bir çocuk olmadım hiç. Şiir yazmaya başladım. 12-13 yaşlarımdayken defterler dolusu şiirlerim vardı. Yaş büyüdükçe şiirler de büyüdü onları şarkıya dönüştürdüm besteledim.

-Sosyal ağları aktif kullanıyorsun. İnternet için konser verdin ve sitende canlı yayınla dinleyicilerine sundun. Bu tarz çalışmaların devamı gelecek mi?
Biz hafta sonları dışarı çıkmadan toplanıp müzik yaparız falan. Bir kere de internetten yayalım dedik. Baktık 8-9 bin kişi izlemiş yani devamı gelecek tabi. Hatta bugünkü Freshtival performansımda da ilk 2 parçayı yine internetten canlı yayınladık.

-Bundan sonra hangi parçaya klip düşünüyorsun?
‘Mezcup’ parçamı kliplendireceğiz. Müthiş fikirler var aklımızda. Yönetmenliğini Can Saban’ın üstlendiği ‘Bana Bir Saz Verin” klibi de  iyi bir prodüksiyondu. Yeni klipte de sürprizler olacak detay vermeyelim.

-Freshtival sahnesinde yer alacak hangi isimler seni heyecanlandırıyor?
Ben Noisettes’i çok beğeniyorum ve sabırsızla bekliyorum performansını. Leftfield’ı da Freshtival sayesinde keşfettim onun ön grubu olarak aynı sahnede yer almak güzel. Bon Mod da yeni keşfim iyi müzik yapıyorlar.

-İleri hedeflerin neler?
Ben Sinema ve TV okudum. İleride yönetmenlik yapmak isterim ama şimdilik daha çok erken kendimi daha toy görüyorum o işi kaldırmak için. 

-Can Bonomo ile röportaj sonrası Freshtival panosu önünde fotoğraflarımızı çekildikten sonra sahne önüne geçtim. İspanya çıkışlı taze topluluk ve festivalin enteresan isimlerinden Crystal Fighters sahnede! Konser sonrası aldığım duyumlara göre grup seyirciden memnun kalmış. Ne diyim biz de onları sevdik, bolca dans ettik. Elektro tınılar hala kulağımda çınlıyor.

Noisettes büyüledi!
-Festivalin en can alıcı  konuğu kuşkusuz Noisettes oldu! Don't Upset the Rhythm parçasıyla sahneye çıkan İngiliz grubun göz kamaştıran solisti Shingai hızını alamayıp konseri sahne direklerinden birine tırmanarak sürdürdü. Şarkısını baş aşağı söyleyen solist, adeta sıradışı bir şov sundu. Shingai Shoniwa'nın gençken sirk sanatları eğitimi aldığını ve Londra’da tavana asılmış bir merdivene tırmanarak şarkı söylediğini  bir yerde okumuştum. Canlı canlı benzer bir performans görmek  müthiş oldu. Bir ara seyircilerin arasına kaynayan Shingai "Never Forget You" şarkısını dinleyenlerinin arasında söyledi. Onlara dokunacak kadar yakındı:)


-Noisettes sonrası  sahne alan Leftfield, Dj set değil güçlü bir gösteri ve kalabalık bir grupla festival izleyicisini  uçurdu ve dinleyenleri etkisi altına aldı. Dünyanın önde gelen electronica festivallerinde de yer alan grup Freshtival’de gecenin ağır topu olarak gövde gösteri yaptı resmen:)

Bu yıl 3.'sü düzenlenen Freshtival, dans müzik ve eğlenceyi sınırsız yaşattı. Sanılanın aksine hava muhalefeti de olmadı, çimlere de oturduk,  tezgahları gezdik, oyunlar oynadık, daha da sosyalleştik. Şahsen ben yeni sanatçılar keşfettim, sevdiğim isimlerle özel röportajlar yaptım.
Müzikal anlamda tatmin edici çeşitlilik vardı.  Rock, electronica, dans ve geleneksel sound’lar aynı sahnede buluştu.
Sırf müziğe değil sanata da ince  dokunuşlar yapan Freshtival’de bir sonraki yılı sabırsızlıkla bekliyorum! 

0 Yorum

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0