26 Temmuz 2012 Perşembe

İstanbul metrobüslerini analiz ettim

 Levent tarafında çalıştığım için metrobüs ve metro seferlerini sabah akşam kullanır oldum. Şirketin servisi var ama zamandan tasarruf adına herkes gibi metro ve metrobüsü kullanıyorum.

Metro-Metrobüs farkı...
Metro daha rahat hem serin oluyor fakat  metrobüste insanlarla içiçe ve yapışık bir haldeyken serinlik beklemeyin mümkünse. 
Sürekli terliyoruz ve kimi zaman tanımadığımız insanlarla burun buruna, kafa kafaya yolculuk ediyoruz. Metrobüsteki tutunma yerlerinde deotak koltuk altı reklamının olması da güzel bir ayrıntı diye düşünüyorum.
Metro daha hızlı  ve duraklar arası mesafeler kısa olduğu için ayakta dursanız da olur yorulmazsınız ama metrobüs çilesi bambaşka. 


Her zaman boş gelmiyor. Daha fazla beklemeyi göze almamak demek, insanlarla bütünleşmiş bir yolculuğa karar vermektir. Özellikle saat 18:00'den sonra bu araçlarda sanki kapasite testi yapılır. 

Benden tavsiye
Metrobüste oturarak yani Vatan Şaşmaz stili yolculuk etmek hayal değil. İşin sırrı durakta beklerken kaldırımda durduğunuz noktayı iyi belirlemek. Öyle bir yerde duracaksınız ki boş metrobüs durduğu an kapısı sizin önünüzde açılacak ve arkanızdaki insanların itiş kuvvetiyle bir anda kendinizi oturur halde bulacaksınız. 

Kapılar açıldığı zamanki milletin yer kapma telaşı da çok komik. Sanırsanız sandalye kapmaca oynuyoruz. Koskoca insanlar birbirlerini itekleyip omuz atıyor. 

İnsanlar metrobüste ya da metroda neler yapıyor?
Öncelikle sauna etkisiyle bu sıcakta bol bol terliyor.
O itiş kakış ve sallantı sırasında bile elindeki kitabı okuyabilenleri kutluyorum. Metroda daha rahat olsa da metrobüs karmaşasında kitap okumak gerçekten zor olsa gerek. Ben anca telefonun twitter'ını okuyabilirim. Çoğu insan da öyle yapıyor herkesin elinde telefon. 


Bir de müzik dinleyenler var. Bazısının kulaklık takmasına gerek yok bence çünkü dinlediği müziği aynen dışarı verenler var. Onlar dışardan duyulmuyor sanabilir ama sabahın köründe techno dinleyen biri sayesinde ayıldığımı hatırlıyorum.


Bağırarak telefonla konuşanlar var. Örneğin bu sabah, bir kadının çocuğuna okul seçme sürecini tüm metrobüs dinledi. Nefes almadan konuşan bir kadın sabahın köründe hiç çekilmiyor. 

Şikayetlerim:
İstanbul Belediyesi alt yapı çalışmalarını iyileştirme bahanesiyle yapıyor ama çileyi daha da arttırıyor. Özellikle Zincirlikuyu'da kaldırımda yürüyecek yer olmadığından millet metrobüsün geçtiği yola taşıyor. İnsanlar bu şehirde yaşadığına sırf bu metrobüs yüzünden lanet edebilir. Bile isteye eziyet. Yürüyen turşu kavanozu, sardalya konservesi gibi benzetmeler yapılıyor çok güldüm:) 


1 Yorum

  1. aman dikkat edin metrobüslere.. çökmeler filan duyuyoruz hep.. hele bir de metrobüs kazalarını duyunca, insan ister istemez gülüyor :)

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0