7 Şubat 2010 Pazar

medya sektöründe staj...

Her zaman istemiştim. İsteğimi gerçekleştirip yazılı-matbaa medyası olmasa da ülkemizde önemli yaşam portalı olan sitelerden birinde staj yaptım.

Ekimde başlayan stajımı geçtiğimiz cuma noktaladım. Yağan kar yüzünden birkaç gün gidemedim diye de bana trip attılar.

Gözlerimlerimi şöyle sıralamak istiyorum.

Televizyon dünyasında reyting kaygısı olduğu gibi sitelerde de tıklanma sayısını arttırmak için türlü kurnazlıklar yapılıyor ya da ilgi çekebilecek haberler manşet olarak veriliyor. Örneğin magazin haberleri genelde hafif cinsellik içeriyor. "Podyumda göğsü açıldı", "Sevişme sahnesi dikkat çekti" gibi....

Sinema bölümü için ünlü aktrislerin fotoğraf galerilerini siteye yüklerken bir tanesinde çoğunlukla hoş yüz fotoğraflarına yer vermişim. Sonra bir arkadaştan uyarı geldi. Daha çok tıklanması için galerinin kapak fotoğrafında göğüs, dekolte, bacak gibi unsurlar ön planda olmalıymış. Sonra istenilen şeyi yaparak aktrisin yüz fotoğrafını, elleriyle göğüslerini avuçlamış haldeki ile değiştirince gerçekten tıklanma sayısında acayip artış gördüm. Sıradan ama yeni vizyona girecek bir filmin yeni fotoğrafları ilgi çekmezken, aktrisin fotoğrafları acayip tıklanıyordu.

En çok güldüğüm şeyler: haberlere gelen yorumlar. Mesela Demet Akalın'ın düğünü ya da bir komedyenin evinin önünde sıraladığı jipleri hakkında çıkan haberin altına hemen; "Biz burada açlıktan ölürken...", "Görmemişler!" , "Böyle rezil insanlara prim vermeyin" gibi yorumlar gelmeye başlıyor. Haber girişi yapan arkadaşların da sırf ortalığı kızıştırmak için haberin altına farklı bir nickle aykırı yorum yazmaları çok akıllıcaydı.


Portal sitelerin kötü özelliği copy-paste içerik olması. Yani ajanslardan alınan haberler kaynak gösterilerek aynen siteye giriliyor. Özgün bir çalışma yapılmaması, tek sıkıcı unsur. Bir müddet sonra otomatiğe bağlayıp gözüm kapalı haber-veri girmeye başlamıştım. Ama yeni bir karar aldılar artık bazı haberleri kendi yorumlarını katarak yazmaya başladılar o iyi oldu.

Çalışanların bazen haberci kimlikleriyle tüm sinema, tiyatro ve parti gibi etkinliklere ücretsiz girme avantajlarının olması iyi. Geçende Sibel Tüzün'e bu sayede gittim. Zaten mekan sahipleri reklamlarının yapılması ve etkinliklerin haber olarak girilmesi karşılığında onlara bu imkanları tanıyor. Sitenin şehir sayfalarında mekanları tanıtmak için yeni açılan yerlere gidip değişik tatlar denemek "gurmelik" yapmak da onlar için güzel.


İlginç bir deneyimdi. Yemek ve servis hizmetlerinden de yararlandım. Onlara kalsa daha devam ettirirler miydi bilemiyorum ama ben üniversite bahar dönemim başlayacağı için şirketten ayrılmak durumunda kaldım. Zaten öğrenmem gerektiği kadarını öğrendim gerisi boşa yorgunluk olurdu. Artık dinlenme vakti...


foto

0 Yorum

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0