Yonca Evcimik, 90’lı yıllardan beri eğlenceli şarkılarıyla hepimizin hayranı olduğu bir isim. Türk pop müziğinde milat kabul edilen “Abone” şarkısının yorumcusu. Aynı zamanda sanat okulu da açan iyi bir dansçı. Yıllardır kendisi değişmiyor ama her yıl yeni bir projeyle adından söz ettiriyor. Aşk hayatı ile değil sanatıyla gündemde. Şimdilerde, sırf eğlence olsun diye yaptığı “twitine bandım” şarkısı olay oldu. Yonca Evcimik, şarkının hikayesini ve yeni projelerini RAHATYAZAR'a anlattı.
Aslında ben dijital ortamı hep reddettim. Bilgisayarı bile zoraki kullanırdım. Mecburuz ama çağa ayak uydurmak lazım. Telefon üzerinden internete bağlanmazdım. Menajerim Özgür Aras bana bir telefon hediye etti. O telefon hayatım oldu, hani kendi kazdığım kuyuya kendim düştüm diyebilirim. Sosyal sitelerle daha çok ilgilenmeye başladım. Zaten yıllardan beri facebookta varım. Twitter’ı nadiren kullanırdım. Telefondan internete girmeye başlayınca herşey değişti. Ocak ayında Elif Dağdeviren Uludağ'da 'Sosyal Alem' programı için davet verdi. O partiye twitter sosyal ağında yer alan birçok insan katılmıştı. Emre ve Merve kardeşlerle de orada tanıştım. Emre Gürcan müzikle ilgilenen bir mühendisti, kardeşi Merve ise avukat. Orada onlarla konuştuk hani eğlencesine twitter ile ilgili bir şarkı yapsak internette yayınlasak nasıl olur diye. Bilemezdim dört gün sonra arayacaklarını. “Tiridine bandım” türküsünü 'Tweet'ine Bandım”olarak değiştirmişler çok hoşuma gitti. Zekice bir fikirdi. Emre’nin amatör stüdyosunda perküsyonları bile kendimiz çaldık, şarkıyı kaydettik, çok eğlendik. Etrafımdakilere dinlettik çok beğenilince tam internete yayına veriyorduk ki şarkıyı Elif Dağdeviren'le paylaştık. Onların da bir Twitter grubu var, oradakilere dinletmiş. Samsun Demir (DMC müzik şirketi müdürü) de dinleyenler arasında. 'Bir single yapalım' demesinin ardından biz yeniden stüdyoya girdik, olay bu noktaya geldi.
-Eğlenceli olduğunu düşünenler kadar şarkıyı ağır biçimde eleştirenler de oldu siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
O tarz eleştirileri yapanlar bence twitterda, facebookta olmayanlar ve beni çok fazla takip etmeyen insanlar. Çünkü beni bilenler aslında bir maxi single hazırlığı içerisinde olduğumun ve 'Tweet'ine Bandım” şarkısıyla müzik kariyerime yeni bir sayfa açmadığımın farkındalar. Biz şarkıyı yaptık eğlendik, siz de eğlenin diye paylaştığımız bir çalışmaydı.
Pozitif bir insanım. Kimseyi üzmek istemiyorum. Hayat, pişmanlıklara ve üzüntülere değmeyecek kadar kısa. İnsanlara bunu aşılamak için bu tarz işler yapıyorum. İnsanların beni dinledikten sonra örneğin; “Sabah sabah keyfimiz yerine geldi üzerindeki tüm pozitiflik üzerimize geçti” demesi beni çok mutlu ediyor.
- Hedef kitleniz gençler ve çocuklar mı?
Beni 7’den 77’ye herkes beğeniyor ama niye sadece çocuklar diye yorumlanıyor onu ben de anlamıyorum. Bugüne kadar müzikle ilgili hiçbir çalışmamı sadece gençlere ve çocuklara özel yapmadım. Sadece yoncimik markası çocuklara özeldi. Samimiyetimle alakalı diye düşünüyorum. Çocuklar son derece tarafsızdır. Ya severler ya sevmezler aslında çok zordur onlara birşeyi beğendirmek. Zoru başarıyorum ama nasıl yaptığımı ben de bilmiyorum.
-Yıllardır sanat dünyasının içindesiniz. 1991 yılında çıkardığınız “Abone” adlı albüm 2,8 milyon sattı. Bu şarkı Türk Pop Müziği’nin milat şarkısı olarak kabul ediliyor. O yıllardan bu yana sizce müziğimiz nasıl değişti? Şimdi elektronik tınılar ön plana çıkmaya başladı.
Elektronik tınıları ağır basanlar yerle yeksan olmuş vaziyetteler. Satışları sıfıra yaklaşınca hepsi bakkal müziğine geri dönüş yapıyorlar ne yazık ki. Abone (1991), Kendine Gel (1993) ve 8:15 Vapuru (1994) Türkiye’nin ilk single albümüdür. Ardından “Bandıra Bandıra” ve 1995-1996 yılında “Hot For You” adında dünyaya açıldığımız bir çalışmamız oldu. Güzel tepkiler geldi avrupadan. Fakat devam ettiremedik çünkü çalışmanın bir fiil arkasında olmanız gerekiyor yoksa yarı yolda kalıyorsunuz. Geçtiğimiz yıllarda “Tarkan” örneğini de gördük biliyorsunuz. Kendinizi geliştirmeye çalışıp, dünya standartlarında bir iş yapmaya kalkıştığınız zaman trajınız düşüyor, ben bunu bire bir yaşadım. House müzik, dans müziği yapınca ciddi bir kan kaybı yaşadım. Siz gelişirken, içinde bulunduğunuz toplum gelişmeyince istenen sonucu alamıyorsunuz. Aynı şeyleri yapmaya devam etmek ya da gelişimi belli bir sürece yaymak lazım. Bakınız: Serdar Ortaç bence Türkiye’nin tek starı o. O, ülkemizin gerçek soundunu buldu ve satışları tavan yapıyor. Pop demek popüler olmak demek. Popüler olmak da hep en iyi olmak demek değildir. Hiç satmayan bir çalışma da kötü demek değildir. Hiç satmayan ama olağanüstü parçalar var.
-Peki o 90’lı yıllara özlem duyuyor musunuz?
Fazlasıyla. Geriye dönüp baktığım zaman 1994, 1995, 1998 ve hatta 2001’de... Klipler bile o zaman daha iyiymiş. Bence biz, aslında bugün yapılması gerekenleri o gün yapmışız. Bence o yıllardaki çalışmalar daha modern daha dünya standartlarındaymış.
-Müzisyen olmasaydınız hangi mesleği seçerdiniz?
Küçük yaşlardan beri benim istediğim belliydi. Doktorluk, hemşirelik, öğretmenlik hiç öyle hayallerim olmadı.
-İnternette sizin için anket yaptım. Gelen sorular arasında, bayan hayranlarınız en çok formunuzu nasıl koruduğunuzu ve bu enerjinin sırrını merak ediyor. Neler söyleyeceksiniz?
Hiç estetiğim yok. Tamamen genetik. Ailece böyleyiz. Uzun yıllar bale çalıştım vücudum kas ağırlıklı. Kısa sürede forma girebiliyorum. Kendinizle barışık olmak çok önemli. Aynaya bakıp oram şöyle buram böyle demem. Diş fırçalarken bile aynaya dikkatle bakmıyorum. Kendimi olduğum gibi kabul ediyorum, seviyorum. İçimdeki çocuğu kaybetmiyorum. Yaptığım işi çok seviyorum. Dediğim gibi hayata çok pozitif bakıyorum. -Yeni albüm çıkarmayı düşünüyor musunuz? Projeleriniz neler?
Maxi single olarak düşünürsem kasım ayında, tam bir albüm kararı alırsam nisan ayında yeni şarkılarımla sizlerle buluşacağım.
-Genç yeteneklere yardımcı olduğunuzu biliyoruz. Yıllar önce “Çıtır Kızlar” ve “Birkaç İyi Adam” gruplarının prodüktörlüğünü üstlenmiştiniz. Devamı gelecek mi?
Halen yardımcı olmaya devam ediyorum. Örneğin twitterdan Emre ve Merve’nin bu anlamda yolu açıldı. Onlarla daha uzun soluklu çalışmalar da yapacağız gibi gözüküyor. Yetenekliler, çalışkanlar ve çok zekiler. İşin arkasını bırakmamak ve kendine inanmak insana çok mesafe kaydettirir.
-Ülkemizde müzik piyasasında bir yere gelmek kolay mı?
Şarkınız ve siz bir bütün olarak iyiyseniz her şekilde sesinizi duyurursunuz. Artık internet var. Gazete ve televizyondan çok daha etkin. Örneğin Öykü ve Berk var biliyorsunuz internet sayesinde tanındılar. -Türk pop müziğinde dansınız ve şarkılarınızla belli bir yer edindiniz. Kariyer anlamında yapmak isteyip de yapamadığınız şeyler oldu mu?
Küçüklükten beri hayal kurardım. Ne hayal ettiysem gerçekleşti. “Secret” kitabındaki felsefeye ve “kuantum” olayına çok inanıyorum. Pozitif düşünüp, hayal edip bunun için çalışmalısınız. Ben çok azimliyim ama hırsım yok. Hırslı olup önüme çıkanları ezerek yol almam. Başkalarının önünü keserek bir yere gelemezsiniz. Ben en çok yapmak istediğim şeyi 1991 yılında bir konserler serisiyle yaptım. Onlarca dansçı, kostüm, dekor ve kareografi. Havai fişeklerin yağdığı muhteşem konserler serisiydi. Bugün de keşke birileri böyle şovlar yapsa. Şimdi genelde çıkan dansçılar dans ediyor şarkıyı okuyan kişi yerinde duruyor. -"Hayvanını Koru İnsanın Güvende Olsun" adında bir eylem harekatı var. Siz ve bir çok hayvansever destekledi bu hareketı. Sizi bu tarz sosyal sorumluluk projelerinde daha görecek miyiz?
Ben zaten şu an neredeyse hayvanseverlerin kurduğu tüm derneklerin üyesiyim, yönetim kurulundayım. En hassas noktam: Hayvanlar ve yaşlılar. Tiyatrocu Tuna Arman’ın başlattığı kampanyaya da destek oldum, basından arkadaşlarımı alarak oraya gittim. Daha büyük kampanyaları hedefliyor ve ses getirmek istiyorum.
-İnternet ve sosyal medyanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Açıkçası ben korkuyorum. Ben çok yabancı dizi seyrediyorum. C.S.İ, Low and Order gibi dizileri hiç kaçırmam. Öyle olaylar oluyor ki internete bağlı gelişen... Zaten bizim ülkemiz dünyada çocuk pornosunda 3. olmuş. Kötü bir durum, rezalet! İnşallah bazı şeyler engellenebilir hale gelir. İyi kullanılınca internet güzel ama şöyle bir durum da var bizim müzik sektörüne bu internet darbe vurdu.
- Artık tek şarkılık albümler çıkarılıyor 1 TL'ya satılıyor, bu konuda ne diyorsunuz?
Para kazanılmıyor, bu yüzden konserler azalıyor. Dünyada internete erişim her yerde var ama korsana izin verilmiyor. İnsanlar hayran olduğu sanatçıların albümlerini alıyor, internetten de parasını ödeyip temin ediyor. Bizim ülkemizde de sistem oturursa her şey daha güzel olacak.
-Son olarak ne söylemek istiyorsunuz? 'Tweet'ine Bandım” şarkısı daha ne kadar konuşulacak?
(gülüşmeler)
Bence twitter olduğu sürece bu şarkı hep söylenecek.
Her türlü klip Kral’da yayınlanıyor ama bizimki biraz teatral bulunduğu için yayınlanmadı. Başka bir versiyonunu daha hazırlıyoruz bakalım neler olacak. Zaten şu an internette ve diğer müzik kanallarında klip büyük ilgi görüyor. Geçen çarkıfelek programına konuktum. Facebook ve twitter dediğim anları bip’lediler. Sitelerin reklamı olduğu düşünülüyor sanırım.
-İsmail YK’nın facebook klibi yayınlandığına göre sizinki de yayınlanır.
Onunki şarkı, bizimki bir albüm olarak çıkınca sorun oldu. Amacımız eğlenmekti yani hala anlamak istemeyenleri IQ testine götürmek istiyorum, yeter!
Yonca Evcimik - Tweetine Bandim (VIDEO KLIP)
YoncaTube. -
Cok aptalca aslinda :) ama yinede komik olmus. Yonca Evcimigi cok severim :) So I forgive her!
YanıtlaSilyoncimik kucukken bir ara idolumdu, itiraf ediyorum. ne guzeldi 8.15 vapuru halleri. az mi taklit ederdik danslarini? sonra ne oldu kendisine? keske hep oyle kalsaydi...
YanıtlaSilhttp://the-lizard-queen.blogspot.com/
Çok güzel bir röportaj olmuş :)
YanıtlaSileğlenceli bir röportaj olmuş. 5 yıl sonra okusam da))
YanıtlaSil