18 Ekim 2014 Cumartesi

Şanlıurfa’dan ilk izlenimlerim

Balıklı Göl
‘Askerliğimi Urfa’da yapacağım’ diye kime dediysem, ilk tepkileri ‘Bol bol kebap yersin’ olmuştu. Şanlıurfa’yı hep medyada gördüğüm kadarıyla bilirdim. 
Gerçek şu ki buraya peygamberler şehri deniyor. Tarihe tanıklık edeceğiniz birçok eser ve kültürü içinde barındıran bir şehir.

Urfa’da Harran, Göbeklitepe gibi birçok görülmesi gereken yer var. Şimdilik sadece Balıklı Göl ve çevresini gezdim. Görev sürecim tamamlandığında, İstanbul’a dönmeden önce aklımda kalan yerleri de görüp burada anlatacağım inşallah.

Halil-ür Rahman Cami
Misafirperver halk
Bu şehir hakkında pek bir bilgim yoktu. 
Medyadan tek bildiğim İbrahim Tatlıses burayı simgelerdi o kadar diyeyim. Zaten şehre ilk indiğimde dolmuşta Tatlıses çalıyordu. Sokaklarda puşili ve şalvarlı adamlar görebilirsiniz. İnsanların cana yakınlığı güzel ama bir müddet sonra bunu şaşkınlıkla ve hatta şüpheyle karşıladım. İstanbul’da alışık değilim yani sokakta birine adres sorduğumda ‘bilmiyorum burada yabancıyım’ diyen bir sürü aksi insanla karşılaşıyorum. Urfa’da ise size adresi tarif etmekle kalmayıp ‘gelin benimle’ diyerek size gideceğiniz yere kadar eşlik ediyorlar. Eğer sorduğunuz kişinin aracı varsa ‘atlayın arabama sizi götüreyim’ cevabını alıyorsunuz hemen.

Göl kenarında Menengiç kahvesini içmenizi tavsiye ederim. 
Hava durumu
Sıcak, kuru ve tozlu bir havası var. Sınırdayım ve çoğu zaman kum fırtınasına benzer rüzgar çıkıyor. Bir bakıyorum tozdan saçlarımın rengi değişmiş.
Kışın da bir o kadar sert soğuk oluyormuş burada. Şimdiden hissetmeye başladım.
Yaz sıcağında yanabilirsiniz.  Sıcakta klimalı avm arayana merkezdeki Piazza'yı öneriyorum.

Sıcak havalarda serinlemek isteyene alternatif boldu
Kaçak ürünler diyarı
Kaçak çay, kaçak neskafe, kaçak sigara. Burada hepsinden var.  Ayrıca çakma elektronik eşya satan o kadar çok dükkan var ki. Özellikle sınıra yakın Suruç kentinde bunu görebilirsiniz. Sosyal medyadan uzak kalamayan biri olarak akıllı telefonum olmadan duramıyorum. İlk günler Iphone’umun arıza yapmasıyla Suruç’tan geçici olarak samsung marka bir telefon almıştım. Doğal olarak kaçak çıktı. Sonra hemen gidip Urfa’dan orijinal bir telefon almak zorunda kaldım.

 Iphone'um arızalı. Bu fotoğraf samsung ile Suruç'ta çekildi.
 Araba geçmeyen bir yol düşünün, eğer sınırdaysanız durum bu #selfie

Sınırda savaş devam ediyor
Şehrin sınırında Mürşitpınar’da savaş sürerken, Urfa merkezde hayat normal akışında. Annemle geçen hafta kaldığımız bir otelde turistlerin yanı sıra, çevik kuvvet ekipleri, polisler ve televizyoncular da kalıyordu. Öyle ki ilk gittiğimizde resepsiyondakiler otelde yer olmadığını ve bu zamanda tüm otellerin dolu olduğunu söylediler. 
Şanlıurfa sınırdaki karışıklığa rağmen turistlerin ilgi odağı ve gelişmekte olan bir şehir olarak dikkat çekiyor. 


6 Yorum

  1. Ben gezi yazısı okuyacagımı sanıyordum, farklı bir sey cıktı, hayırlı tezkereler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Google'da ararsanız o kadar çok benzer gezi yazısı var ki, ben köşe yazısı gibi sadece kendi düşüncelerimi anlatmayı tercih ettim:)

      Sil
  2. Urfa'dan daha önce takip ettiğim bir blogtu:)askerliğe memleketime düşmüş olmandan dolayı sevindim.Fırsat olursa bir çay ısmarlamayı düşünüyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. görevdeyken izin sıkıntı ama memnun olurdum kimsin bilmiyorum:) yorumun için teşekkürler.

      Sil
  3. Göl harikaymış. Güzel yurdumun her bir köşesi ayrı bir cennet. Hep karadeniz marmara iç anadoluyu gezdim, hiç doğuya düneydoğuya gitmek nasip olmadı. İnşallah oralarıda görürüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım görme fırsatı bulursunuz. Doğu'nun havası, doğası ve insanları da bir başkadır:)

      Sil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0