12 Ekim 2015 Pazartesi

Malta’da gezilecek yerler listesi


Kimisinin görüp de tekrar gitmek için can attığı, kimisinin sıkıldığı ve ‘görülmese de olur’ dediği ülkelerden biri Malta. Dil eğitimi, gece hayatı ve fena olmayan deniziyle tanıştığım küçük bir ada ülkesi. Bana göre sinirli ve stresli değil; rahat ve mutlu olabileceğin yer. İstanbul gibi büyük yorucu şehirden sonra, orası bana ‘mutlu insanların ülkesi’ gibi geldi desem yeridir.

Bu ülkeye gidip de muhakkak görmeniz gereken yerlerin listesini sıralıyorum.

Başkent Valletta olmazsa olmaz. Tarihi sarı tonlardaki evlerin olduğu sokaklarda yürümek huzur verici. Birbirine benzeyen cumbalı evler fazlasıyla sakin. Sanki o evlerde kimse yaşamıyormuş gibi.


Upper Barakka Garden adlı parkı görmeden sakın dönmeyin. O parkta büyük limana bakan eşsiz manzara müthiş. Bu parkın içindeki büyük asansörle, feribotların olduğu yere iniliyor. Asansörle iniş ücretsiz. Dönüşte çıkış paralı. Feribotla Malta’nın görülmesi gereken diğer önemli kısmı ‘Three Cities’ bölgesine gidebilirsiniz. Tüm binaların eski olduğu tarih kokan bir diğer bölge. Valletta’nın karşısındaki koylarda bulunuyor.

Delicate Wine Festival (Şarap Festivali) Upper Barakka Garden'da gerçekleşmişti. 

Valletta’daki St John’s Co-Cathedral’i de muhakkak ziyaret edin. Altın işlemeli duvarlar ve adeta bir sanat eseri olan tavanlar göz alıcı.



Sessiz Şehir Mdina: Biraz Mardin havası. Unesco dünya mirası listesinde bulunan tipik bir ortaçağ şehri.  Daracık sokaklar, taş binalar. Adı üstünde sessiz. Surlarla çevrili kale kapısı gibi yerden şehre giriliyor. Bu bölge cam işçiliğiyle meşhur. Hediye olarak sevdiklerinize bardak satın alabilirsiniz.

Balıkçı köyü Marsaxlokk: Malta sembolü renkli sandalların süslediği ülkenin güneyindeki şirin balıkçı köyü. Biraz deniz ürünü yemek isterseniz, deniz kıyısındaki balık restaurantları deneyin. Pazar günü buradaki limanda sokak pazarı kuruluyor.

Denize gir:  Plajlar için ayrı yazı hazırlamam gerekir ama özet geçeceğim. Malta’ya yazın deniz tatili yapmak için gidilir ama kışın size cansız gelebilir. Malta’nın Gozo ve Comino adında iki adası var. Bu adalara hafta sonu tekne turları var.

Comino’da turkuazın her tonu cezbedici. Sığ, tertemiz deniz. Tek kötü yanı kumsal yok. Yani kayalık. Taşların üzerinden denize girmek zorundasınız. Belki de en iyi fikir tekne turuna çıkmaktır. Kayaların üzerinde akrobasi yapmak zorunda kalmazsınız.


Gozo adasında meşhur ‘game of thrones’ dizisinin çekildiği bölge ‘azure window’ önünde fotoğraf çekilmesem olmazdı. İsterseniz bot turuna katılıp, denizin üstündeki eşsiz kayalıklara yakından bakabilirsiniz.


        Malta’daki diğer ünlü plajlar Mellieha Bay, Golden Bay ve St. Peter’s Pool.


Keyifli bir akşam için

-Sliema sahil şeridinde yürüyüş yapın. Akşam üstü maratondaymışcasına eşofmanını giyip koşuya çıkanları, köpeğini gezdirenleri ve denize girenleri seyretmek size iyi gelecek. Yürüyüşünüze bir dondurma ya da taze meyveli frozen içecek eşlik edebilir.

-Gece dans, müzik ve eğlence arıyorsanız, St Julian’s bölgesindeki Paceville’e gidin. Şunu belirteyim yaş ortalaması 18-20 aralığında. İspanyol, latin müzikleri ve aşırı teenage kalabalık sizi yorabilir. Daha sakin yer arıyorsanız Spinola Bay’de juuls adında bir reggae bar var. Akşam vakti herkes merdivenlere oturup içkisini içiyor.


-Başkent Valletta günün her saati keyifli. Sokak aralarındaki kafelerde şarap içebilirsiniz. Yaz aylarında şehrin sokaklarında canlı müzik oluyor. St Johns Street’teki Cafe Society son akşam keşfettiğim çok kaliteli bir mekan olarak aklımda kaldı.

Malta’dan kısa notlar
-Şehir girişlerinde ‘merhba’ yazıyor Maltaca ‘hoş geldin’ anlamında.
-Bir otobüs biletinin süresi iki saat geçerli oluyor. Bir yerden bir yere gitmek çok kolay. Duraklarda otobüs saatleri ve rotalar yazılı. Arabaların direksiyonu sağ tarafta.
      -300’ün üzerinde kilise var. Hepsi belli günler bir bölgenin kurtuluşunu kutluyor.
 Yaz aylarında her gün kutlama görmek ve havai fişek izlemekten bıkmıştım.
      -Tüplü dalış çok meşhur. Bu yüzden dalış tutkunları bu ülkeyi sık ziyaret ediyor. 



2 Yorum

  1. Güzel bir yermiş gerçekten paylaşmaya değermiş :)

    YanıtlaSil
  2. Öğrencileri dil okuluna yolladığımız yer, bana Kıbrıs'ı andırıyor yine de...

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0