7 Ekim 2015 Çarşamba

Malta’da İngilizce Öğrenmek





 


















Malta’da yaşarken bana hep bu sorular geldi. ‘Bu nasıl okul? Her gün parti(!)’, ‘gezmeye mi gittin?’, ‘oraya mı yerleştin?’ gibi.

Eğer Malta’da ingilizce dil okulu düşünüyorsan öncelikle şu soruların cevabını vermelisin.

Amacın ne?

Öncelikle kendine bir sor. Gerçekten ingilizceni geliştirmek istiyorsan Türklerle takılma. Bu kuralı herkes sana söyleyecek ama ister istemez yine bir süre de olsa Türk arkadaşlarınla takılacaksın. Her zaman öyle olur. İtalyanlar birarada, Brezilyalılar birarada. Önemli olan her gruba girebilmen, herkesle iletişim halinde olman.

Kalacağın yer paylaşımlı daire yada aile yanı olacak. Ben çok rahat edemem ve yaptıkları yemeğe bağlı kalamam diye düşünerek paylaşımlı apartman dairesi seçtim. Başta ev arkadaşlarım Türk’tü ama sonradan değişti. Ortak yaşamın zorlukları var. Yardımlaşma açısından Türk arkadaşlarla kalmak başlangıç için iyi olabiliyor. Sürekli evde vakit geçirmediğin sürece kaldığın yerin de önemi yok.

Yaşadığın ülkeyi tanı

Malta küçük bir ada ülkesi olduğundan istersen bir haftada bile tüm adayı gezip görebilirsin. Bir plan yap ve gezip görülecek yerlerin listesini çıkar. (Ben haritayı tamamladım).

Malta halkının neredeyse yüzde 80’i ingilizceyi kendi dili gibi konuşabiliyor. Bu ülke yıllarca ingiliz sömürgesinde kaldığından ingiliz kültürü her yerde. Sosyalleştiğin sürece her an ingilizce konuşmak zorunda kalacaksın.

Biliyorum. Belki Malta ingilizceyi öğrenmek için en doğru yer değil ama uzun dönem askerlik sonrası bana iyi geldi. Eğer ingilizce pratiği yanında hem tatil, hem eğlence arıyorsan bence en iyi yer Malta. İngiltere’ye de gitseniz orada da dünyanın her yerinden insan olacağından dil geliştirme kısmı aslında insanın kendinde bitiyor.

Malta halkı nasıl?

Arap, İtalyan ve Avrupa kültürlerinin karışımından oluşan bir halk. Sonuçta  akdeniz bölgesi olduğu için çoğu güleryüzlü ve yardımseverdi. Dillerinde eski arapça, italyanca ve ingilizce kelimeler var. Malta dili karışık bir dil. Kulağa arapça gibi geliyor. Sert aksan. Bazıları yüksek sesle konuşuyor hatta. Bu yüzden halkın yabancı dil öğrenmesi kolay oluyormuş çünkü çorba gibi dil. Ülkede iki resmi dil var. Maltaca ve ingilizce. 



Ben ne yaptım?

Benim okulum St Julian’s bölgesinde, gece hayatının yoğun olduğu Paceville’deki barlar sokağına yakın bir konumdaydı. Her pazartesi okula yeni öğrencilerin gelmesini kutladığımız ‘welcome party’, her cuma ise ‘friday party’ vardı. Bunların haricinde her pazartesi bize haftalık program verilirdi ve o hafta nereye gideceğimizi öğrenirdik. Her gün ayrı beach'te denize girmek, bir gün barbekü partisi, bir gün havuz kenarında parti yapmak. Sıkılınca şehir turuna çıkmak. Bir sonraki yazımda gezip görülmesi gereken yerlerden bahsedeceğim.

Aşağıdaki videoyu izlediğinizde bana niye ilk paragrafta yazdığım soruları sorduklarını anlayacaksınız. 






0 Yorum

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0