25 Eylül 2017 Pazartesi

Roma’ya gidecekler için tavsiyeler

Geçtiğimiz mart ayı sonunda hayatımda ilk kez tek başıma seyahat ettim. Kimisine garip geliyor ama avrupada tek başına seyahat etmek gayet normal ve alışılageldik bişey artık.

Neden?
-Kimseye bağlı değilsin. Yanındakinin programına, zevklerine, ruh haline uyma zorunluluğu yok. Kafan nereye isterse gidiyorsun.
-Sıkılınca ne yapacağına karar vermek senin elinde. En kötü  ihtimal gittiğin yerde, turda, mekanda, caddede muhakkak biriyle sohbet ederken buluyorsun kendini.

1-İngilizce konuşmuyorlar
Sicilya’dan sonra bu sefer nihayet İtalya’ya ve baş şehri Roma’ya gidecektim. Bir önceki cümlede sohbet derken ingilizceyi kastetmiştim ama gittiğim yer Roma olunca, adres bulmak için sokaklarda sorduğum sorulara hep İtalyanca yanıtlar aldım. Belki söylediklerimi anladılar ama kendi dillerinde yanıtladılar:) İtalyanlar’ın çoğu ingilizce bilmiyor. Anlayanlar da italyanca cevaplıyor. Sonuç olarak dilini bilmediğin ülkeyi de gezebilirsin onu anladım.

2-Hareketli bir şehir
Ortaokuldan beri İstanbul’da yaşayan biri olarak, Roma’dayken büyük şehirde yaşamayı sevdiğimi farkettim. Şu an küçük ada ülkesi Malta’da yaşıyorum ve buradan çıkıp; şehir hayatına has metroları, tarihi merkezleri ve büyük meydanları, caddeleri görünce insan yaşadığını hissediyor. Tempo bizim İstanbul kadar yüksek olmasa da, gideceğiniz tarih önemli. Mart sonu hem hava çok sıcak değildi, hem de turist yoğunluğu normaldi. Haziran-ağustos döneminde, hava aşırı sıcak ve şehir kalabalık oluyormuş.

İspanyol merdivenleri (piazza di spagna) ve aşk çeşmesi (fontana di trevi) her zaman turist akınına uğruyor

3-Nereleri gezmelisiniz?
İlk günkü rotam aşk çeşmesi olarak bilinen Trevi Çeşmesi oldu. Sırtınız dönük çeşmeye para atarsanız Roma’ya tekrar gidiyormuşsunuz.(evet ikinci kez gittim). Bir yere gidip oradan selam yollama şekilleri de var artık. Tanıştığım bir Türk turist adamın yardım isteğini geri çevirmedim ve o da her arkadaşı için telefonu ile isme özel ‘çeşmeye para atış’ videosu çekti.
Roma’nın en çok bilinen bölgesi ve eskiden gladyatörlerin dövüş arenası olan ‘Kolezyum’ önünde fotoğraf çektirmezseniz olmaz.  Sonrasında Roma Antik Forum’u gezmelisiniz.



Eski çağlarda tapınak olarak kullanılan ve şimdilerde kilise olan Pantheon. İçerisine girdiğinizde tavanda yer alan kubbeden gökyüzü görülüyor. Sokakta yürürken navigasyonu takip edip, aniden bu devasa yapıya rastlamak çok etkileyiciydi. Dondurma erimeden iyi bir fotoğraf karesini yakalamak kolay olmadı:)


Tek bir günü de sadece Vatikan’a ayırmanızı öneriyorum. Katolik mezhebinin merkezi bu bölgede tarihe ve sanata doyacaksınız. Rehberli bir tura katıldım ve her yeri gezdim. Vatikan’daki St. Peter’s Bazilika’ya giriş ücretsiz ama uzun bir süre sırada beklemeniz gerekiyor. Erken giderseniz tabiki çok kolay.


Trastevere bölgesi ise Roma’nın göbeğinde, biraz bizim Cihangir ve Karaköy’ü andıran daha çok sanatçıların takıldığı, mahalle kültürünü yansıtan ve bir sürü kafelerin olduğu bir bölge.

Piazza Navona
4-Bir sürü meydan var
Roma’nın en güzel yanı her sokağın geniş bir caddeye çıkması. O yüzden bu şehri gezmenin en kolay yolu ‘yürümek’.  Çünkü her yerden tarih fışkırıyor.  Orta çağ etkisi, barok sanatı ve rönesansın izleri her noktada karşınızda. A ve B olmak üzere iki hattan oluşan metro var. İlk gidişimde yönleri şaşırmıştım ama şimdi her hatta hakimim.

5-Ne yemelisiniz?
İtalya denilince akla tabiki pizza, makarna ve kapuçino geliyor. Hepsi de sevdiğim tatlar. Her yemek sonrası garsonun ‘kahve ister misiniz?’ sorusu kaçınılmaz. Bizde çarpıntı yapar fazlası deriz ama italyanlar gün aşırı su gibi kahveye yöneliyor.



6-Alışveriş durakları
 Plaktan, kıyafete, ikinci el oyuncağa, antikaya ve 15 avroluk orjinal ray-ban gözlüğe kadar aklınıza gelebilecek bir sürü şey bulabileceğiniz geniş bir pazar yeri düşünün. Roma’daki son günüm pazara denk geldi ve Trastevere’de yer alan Porta Portese  adlı bit pazarını gezme fırsatı buldum. Her pazar sabahı öğlene kadar açık olan bu pazar yeri mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca Mercatino dell'usato di Porta Maggiore adlı ikinci el ürün mağazasını da tavsiye ederim.


7-Nerede konaklamalı?
En önemli kısmı sona bıraktım. Roma'ya ilk gidişimde booking.com'dan alelacele bulduğum Termini yakınlarındaki bir guest house'ta kaldım. Konfor olarak kötü, konum olarak iyiydi. İkinci seyahatimde air bnb tercih ettim. Bulduğum ev, kolezyuma üç metro durağı mesafedeki Garbatella'daydı. Sanki kendi evim gibi rahat, konforlu ve temizdi.


4 Yorum

  1. teşekkürler paylaşım için ;)

    YanıtlaSil
  2. Süper ayrıntılı bir yazı olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Çok beğendim yazınızı.Resimlerde bir harika.En çok bit pazarını merak ettim doğrusu.Keşke bununla ilgili daha çok resim koysaydınız.Bir gün gidip görebilme şansım olur umarım.Teşekürler..

    YanıtlaSil
  4. Roma‘ya yakin bi zamanda gidicek biri olarak cok yararli bi yazi oldugunu söyleyebilirim Tesekkurler rahat yazar :)

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0