20 Aralık 2009 Pazar

Vavien'i izleyen ben...

Yine bir Turk filmi. Bu seferki çok farklı.
Engin Günaydın'ın senaryosunu yazdığı ve Taylan Biraderler'in yönetmenliğinde çekilen film komedi öğeleri taşı da dram ağırlıklı. Karamizah örneği diyebiliriz.

Filmde karamsar bir hava var. Olaylar Tokat'ta geçiyor. (Zaten Engin Günaydın Tokatlı ve filmin çekildiği ev amcasınınmış.) Bugünkü gibi yağmurlu bir hava. O havada piknik planı yapan bir adam: Celal.

Konuya gelince: Celal, karısının sakladığı paraları gizli gizli çalarken, oğlu da Celal'in gizli porno arşivinden faydalanıyor. Yani hepsi gizli işler çeviriyor.

Celal, karısı Sevilay'ın sakladığı paraları pavyondaki kadına yedirmeye başlamıştır ve karısına Samsun'da bir lise işi aldıkları yalanını uydurur. Celal elektrikçidir. Filmin adı Vavien; bir lambayı iki ayrı düğmenin açıp kapayabilmesini sağlayan elektrik düzeneği anlamına geliyor.

İyiler ve kötüler vardır hayatta. Celal kötülüğü, Sevilay iyiliği temsil ediyor.

Sevilay rolündeki Binnur Kaya rolünde çok başarılı. Engin Günaydın'da yine Avrupa Yakası-Burhan karakterinin izlerini görsek de bu filmde çok farklı bir karakter yaratmış.

Sevilay kocasını çok seviyor. Öyle ki kocası için ördüğü kazağı kocası belki giyer diye yanında taşıyor. Başta belirttiğim maaile pikniğe gitme bölümünde filmin gidişatı değişiyor. Celal'in kötü planları devreye giriyor. Sonrası sürpriz...

Filmde beklediğinizi bulamayabilirsiniz ama hoşa giden ince detaylar var. Celal'in cep telefonu mesajları, Sevilay'ın Almanyadaki babasıyla yaptığı telefon görüşmeleri ve Sevilay bulaşıkları yıkarken ya da kapıyı zorlarken oluşan sanatsal filmatik görüntüler gibi...

Sırf Binnur Kaya'nın oyunculuğu için bile gidilir bu filme. (Ben onun için gittim.)

Kara mizah örneği. Yani, ciddi abartılabilecek cinayet teşebbüsü gibi olaylar şiddetsiz geçiyor. Yer yer gerilime kayar hatta Sevilay kocasından intikam alır belki diye düşündüm ama kadın aynı saflık ifadesini tüm film boyunca sürdürdü.

Ne güldüm ne ağladım öyle bir film. Pazar olduğu için aşırı kalabalık olan sinema salonunda daha film yeni başlamışken kıkırdayan ve "bu adam komik şu an gülmeliyim" havasında en abuk sahnede kahkaha efekti yapanlar vardı, sinir oldum. Sinemada konuşulmayacağını hala öğrenemeyenler var.

Bu ara Türk filmi patlaması var. Sürekli yeni filmler vizyona giriyor. Onca film içinde güzel oyunculuk ve sektöre farklılık getirmesi açısından en iyisi bu film derim.

fragman:

Vavien teaser from Mehmet Ali Arın on Vimeo.

4 Yorum

  1. Dün gittim ben de Vaviyen'e! Seninde yaşadığın gibi, bulunduğum sinema salonu kalabalıktı ve duygusal oldugunu düşündüğüm sahnede( en azından üzülerek duygulanıyordum) gülme seslerini duymak çok sinir bozucu geldi..

    Sevilay'ın gerçekleri görmek istemeyen, kocasına gerçekten inanmış yapısını herkes olağan karşılar gibi geliyor.. Fil aslında inasna bakış açısını insan algısınıda öne cıkarıyor... Celal'in korkusunun nedeni ve Sevilay'ın davranışlarını davranışlarını yorumlama şekli.. Sevilaysa hep aklında oluşturduğu Celal şablonu ile yaşıyor. Biz iyilerdeniz deniyor filmin bir yerinde ve ekleniyor bir insan iyiyse iyidir, kötü ise kötüdür. Sen iyi isen iyi görürüsün ya da kötüyü göremezsin demek istiyor aslında..

    YanıtlaSil
  2. "Onca film içinde güzel oyunculuk ve sektöre farklılık getirmesi açısından en iyisi bu film derim."

    O zamandan bilmişsin. 11 dalda aday oldu katıldığı SiYAD'ta. 11 adaylığı boşuna vermezler. İzlemek lazım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler yorum için. SirEvo haklı çıktığımı söyleyerek beni mutlu ettin:)

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0