23 Şubat 2011 Çarşamba

Bugün izlediğim film: '127 Saat'

Birkaç haftadır vizyondaki filmleri takipteyim. Tesadüflerle dolu çok konuşulan aşk filmine de gittim ama en iyi yerli filmde bile bir yabancı filmdeki görselliği ve derinliği bulmak çok zor ne yazık ki. Blogumda film eleştirilerine pek vermiyordum ama hayatı sorgulamamızı sağlayan '127 Saat' adlı filmi yazmadan olmaz diye düşündüm.

Daha önce Slumdog Millionaire filmiyle en iyi yönetmen ödülü alan Danny Boyle'un yeni filmi 127 Hours, 18 şubatta ülkemizde vizyona girdi ve bugün filmi cinebonus sinemalarında izleme fırsatı yakaladım. Doğum günümde kazandığım 15 gün süreyle geçerli ücretsiz bilet hakkımı bu filmde kullandım. (Cinebonus'a çok teşekkürler.)

Yaşanmış bir hikayeden yola çıkarak yapılan filmin konusu şöyle; Aron Ralston ( James Franco) macera tutkunu bir dağcıdır. 2003 yılında Utah yakınlarında büyük bir kaya parçasına sağ eli sıkışır ve kahramanımız günlerce kayaların arasından kurtulma mücadelesi verir. Hayatı için bir çeşit tuzağa dönüşen bu olayda Aron, soğukkanlı olması gerekirken şoke edici bir çözüm yolu bulur ve zaten başka şansı da kalmamıştır.


Başroldeki James Franco, daha önce Spider Man 3 ve Milk filmlerinde oynamış. Diğer filmlerde dikkat etmemiştim ama bu filmde tek başına iyi bir oyunculuk sergiliyor. Yaşanmış bir hikayeden derlenmiş olması da ayrı bir güzellik katıyor filme. Salona girmeden önce yanıma su aldım. İzlerken nefessiz kalıp su içme arsuzu oluyor. Aron, can çekişirken sanki aynı acıyı izleyen de yaşıyor diyebilirim. Yalnız kaldığında kendi kendine röportaj yapması, el kamerasına kaydettiği görüntüler ve gördüğü halusilasyonlar sizi de o psikolojinin içine sokuyor... Flashbackler ile geçmişe dönülüyor ve Aron, basit ihmallerin nasıl pişmanlık yaratabileceğini anlıyor. İzlemeden önce sadece enkaz altı gibi görüntü ve ruh karartan bir atmosfer hayal etmiştim ama herşey dozundaydı bence.

Filmin temposu çok hızlı değil ve süresi 94 dk.  Belli sahnelerde midesi bulanabileceklere ve kapalı yerde kalma korkusu olan (klostrofobik) kişilere 127 Saat'i tavsiye etmiyorum. Sade abartısız bir anlatımı var. Özellikle müzikler güzeldi. Film, en iyi erkek oyuncu, en iyi senaryo ve en iyi müzik dallarında altın küre adayı.
Fragmanını da koydum. İzleyin fikir edinin;)


2 Yorum

  1. ben de 2 gün önce izledim ve çok ama çok etkilendim, oyunculuk muhteşem, an be an hissettirmiş bize Aron'ın çaresizliğini, kendisiyle yüzleşmelerini (talk-show sahnesi), umutsuzluğunu, son olarak yaşama tutunma gayretini...
    çok beğendim çook.

    YanıtlaSil
  2. Çok merak ettiğim film. Lakin bazı sahneler için dayanamayacağımı düşündüğüm için vazgeçtim. James Franco'nun daha önceki oyunculuklarını izlemiştim. Hem Oscar'a aday olması hem de Oscar ödülünü de sunacak derecede başarı kazanmış olması beni şaşırttı açıkçası. :)

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0