9 Ocak 2019 Çarşamba

Yurt dışında yaşayıp Türkiye’ye dönmek


Burada yeni yıl kararlarımı sıralamak yada geçmiş yılın özetini yapmak isterdim ama başka önemli konular ortaya çıktı.
3 yıl Malta’da yaşayıp ülkeme döndüm. Gündem; ’25 kuruşluk plastik poşet’, ‘Türkiye’den kaçma modası’ ve ‘ekonomik kriz’.
‘Pek iyi bir zaman seçmemişsin’ diyenlere cevabım ‘Ne zaman iyi olduki?’

Neden dönüyorum?
Aslında hala Malta’da geçerli oturumum var yani ikametgahım orada ama iş yok. Çalıştığım iş yerini zorunlu olarak bıraktım. Çünkü bulunduğum şirket çok fazla büyüyor ve Türk takımını Gürcistan’a taşıyor. O ülkede de daha az maaş önerdiği için ben de dahil kimse Malta'dan vazgeçip oraya gitmiyor.

Yurt dışında iş bulmak zorlaşıyor
Sırf Malta değil, Yunanistan da call center işinde çalışan yüzlerce Türk vatandaşının işine son verdi.
Malta’ya birçok genç dil okulu diye gidip orada çalışma hayali kuruyor. Orada uzun süre yaşamış biri olarak söylüyorum. Bahis-kumar şirketlerinde Türkçe müşteri hizmetleri bölümlerinde iş bulursunuz belki ama o işlerin garantisi ve kendi ülkeniz içerisinde bir geleceği+yasal tabanı yok. Avrupa vatandaşlarına öncelik verdikleri için zaten artık şansınız azalıyor.
Yani yurt dışında zaman geçirip buraya geldiğinizde -eğer birikim yapmadıysanız- yıllarınız boşa gitmiş gibi hissedebilirsiniz.

En büyük avantaj vize serbestliği
Türkiye’den seyahatin ne kadar zor olduğunun bilincindeyim. Hem döviz kurları, hem vize işlemleri insanları uğraştırıyor. Hazır avrupadayken birçok ülke gezdim. Avrupa’daki ülkelere Malta’daki oturum izni-kimlik kartı ile rahatça gidip gelmek büyük ayrıcalık.

Oturum almak moda oldu
Türkiye’nin zengin aileleri ülkemizi terketmese bile para ile oturum izni alıyor. Yani ülkeye yatırım yapıp (ev almak, iş kurmak gibi) çifte vatandaşlığı seçiyorlar. Kendim Malta’da çalışarak 3 yıl boyunca bu ayrıcalığa eriştim. Kimisi benim gibi çalıştığı sürece oturum alıyor, kimisi de evleniyor ve vatandaşlık hakkı kazanıyor.


Gelecek burada
Her zaman ülkeme geri döneceğimi bilerek yaşadığım için dönüş bende şok etkisi yaratmadı. Yurt dışındayken hep Türkçe olarak Youtube videoları çektim. Bloguma yazılar yazdım. Yurt dışına çıkmamı sağlayan parayı zaten kendi ülkemde yaptığım yedek subaylık-askerlik görevinde kazanmıştım. Bana göre doğru adımlar atarsanız yaşadığınız ülke size yardım ediyor. Önemli olan bu ülkede zoru başarmak.



0 Yorum

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0