19 Mart 2014 Çarşamba

İstanbul'a dair ne varsa

İstanbul'u sevmeyen yoktur. Karmaşası içerisinde bir derinlik vardır ve her köşesinde bir tarih yatar. Yaşadığım bu şehirle ilgili ne bulursam, alır incelerim ve her seferinde turistmişim gibi ilgimi çeker. Durmadan yeni şeyler öğrenirim. Size son günlerdeki incelemelerimden İstanbul ile ilgili bir film, bir kitap ve bir blog önereceğim.



FİLM - İstanbul Unveiled: Pazartesi günü turist rehberi, seyahat uzmanı ve yazarı Şerif Yenen'in İstanbul'un tanıtımı ile ilgili çektiği 'İstanbul Unveiled' adlı belgesel filmin Kanyon'da gerçekleştirilen galasına gittim. Yaklaşık 60 dakikalık bu film dvd olarak satışa sunuldu. 

Filmde İstanbul'un modern yüzü vurgulanmış. Sultan Ahmed Camii imamı, baklavacı nadir Güllü, modacı Dilek Hanif, model Tülin Şahin ve oryantal dansçı Asena gibi isimlerle röportajlar yapmışlar. Baba Zula, Mercan Dede ve Burhan Öçal imzalı film müziklerini ise çok beğendim yani filmin en iyi yanıydı. 

Film güzel ama biliyorum ki İstanbul'un keşfedilecek yerleri bir saate sığmayacak kadar fazla. Filmde İstanbul'un bilinen mekanları ve sarayları dışında göbek dansı, semazenler, hamam, nargile gibi kültürel öğeler anlatılıyor. Demet Sabancı Çetindoğan da Zarif Mustafa Paşa Yalısı'nın kapılarını bu film için açmış. 


KİTAP -  İstanbul Kırmızısı: Uzun yıllar İtalya'da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek'in ilk romanı 'İstanbul Kırmızısı' rahat okunan, sade ve akıcı bir anlatıma sahip. 
Gezi direnişine ve hatta direnişin sembolü olan kırmızılı kadına ve Emek Sineması'nın kapatılması protestolarına kadar İstanbul'u ve toplumu derinden etkileyen olaylardan da bahsetmesi kitabı daha gerçek ve etkileyici kılmış. 

Romanda iki anlatıcı var. Biri yazarın kendisi, diğeri Anna isimli İstanbul'u ziyaret eden bir turist. Yazar aslında kitaptaki yönetmen. Yani birebir kendi hayatını anlatmış ve sonra Anna'nın kurgu hikayesi ile birleştirmiş. Kitap, Ferzan Özpetek'in Roma-İstanbul arası hayatını ve İstanbul sevgisini konu alırken, turist Anna'nın İstanbul'da yaşadığı ihanetle bir yandan aşkı sorgulatıyor. 


Okurken olayları film gibi gözünüzde canlandırabilirsiniz. Ferzan Özpetek, Ayşe Arman'a verdiği röportajda da romandaki gibi Türkiye'ye gelen çiftin filmini çekeceğini müjdelemiş. Filminde de eğer Gezi olaylarına da yer verirse o zaman cesur hareket olur. 


BLOG - Çukurcuma Times: Yaklaşık 4 senedir yayında olan, şehirle ilgili yeme-içme ve gezi yazılarına yer veren blogda keşfedilmemiş sokaklara, şehirdeki duvar yazılarına ve önerilere ulaşabilirsiniz. Blogun yazarları Beyoğlu odaklı başlasa da diğer gittikleri yerleri de yazıyorlar. Benzerine rastlamadığım ve tam blog tadını aldığım güzel bir oluşum: www.cukurcumatimes.com




0 Yorum

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0