11 Eylül 2009 Cuma

facebook ve akrabalar-akbabalar




Facebook. Son yılların en büyük olayı bence. Herşey de olduğu gibi o siteyi de doğru kullanırsak, güzel sonuçlar elde edebiliriz.

Geçenlerde facebookta bir popçunun videosunu paylaşmışım. Daha doğrusu paylaşılan bir videoyu izleyip ben de paylaşa tıklamışım. Bizim entel akrabalardan birisi bana hemen mesaj attı: "Bu popüler müzik anlayışından uzaklaş gerçek müzikle tanış." diye. Sinirlendim. Ben bu yaşta klasik müzik ya da musikiden seçkin örnekler dinleyecek halim yok. En hareketli çağımda doğal olarak en hareketli tarzı ( house, club, R&B.. ) benimsiyor, dinliyorum. Akrabaya cevap bile vermedim. Facebook gibi popüler kültürün son ürünü olan bir platformda bulunan kişinin beni eleştirmeye hakkı yok.

Bunu diyen kişi magazine de karşı. Bence facebook da bir magazin. Sonuçta başkalarının hayatını takip ediyoruz. Parti yapmış birinin fotoğraflarını ana sayfada görüp, "Aaa bak şunlarla eğlenmiş, bak şunu giymiş." diyoruz.

Elinde içki kadehleri, kayık gözlerle, yanındaki erkeğin omzuna yaslanmış görüntüsünü bu sitede paylaşan kızları uyarsın ana babası... Masumane de olsa ayıp. Mahremiyet kalsın biraz. Ben yiyişgen çiftlerin olduğu profillere pek girmem mesela...

Sürekli ilişki durumunu değiştirmek de neyin nesi? Bazen düşünüyorum da bu tipler sanki sırf facebookta ilan etmek için mi ilişkiye giriyor? ya da sırf facebooka foto eklemek için mi farklı bölgelerde, mekanlarda geziyor?

Böyle konuşuyorum ama ben de her anı ölümsüzleştirmeye meraklı biri olarak eski-yeni tüm fotoğraflarımı bu sitede paylaşıyorum. Akrabamız olan teyzeler anneme telefon açıp: "Aaaa senin oğlan dün şuraya gitmiş..." diyorlar ya ona sinir oluyordum. Bu yüzden akrabalar için ayrı face listesi açtım. Herkes öyle yapmalı. Yaşıtlarım ve okul çevremle farklı şeyleri, aile-akraba çevremle daha farklı şeyleri paylaşıyorum. Listemde annem var, zaten ona baştan beri arkadaş listemi göstermiyorum. 300'e yakın kişiye bakıp o kim? bu kim? der diye onu direkt limitli profil bölümüne almıştım.

Bazen herşeyden sıkıldığım da oluyor; blogu, feysi, twiterı tüm sosyal ağları kapatasım geliyor. İnadına devam edeceğim. İlgi çekmeye çalıştığımı ve şöhret meraklısı olduğumu zannedip bana mesaj atanlar var. Onlar için de ayrı açıklama postu gireceğim yakın zamanda, bekleyiniz;)

8 Yorum

  1. herşey iyi hoşta yaşla dinlenilen müziğin uyumu alakasını çözemedim...

    YanıtlaSil
  2. Yakın zamanı bekliyorum...

    YanıtlaSil
  3. @wakan tanka dinlenilen müzikle yaş arasında bir bağlantı var. Tabiki pop,club müzik dinleyen ruhu genç yaşlılara rastlayabilirsin ama orta yaş üstündekiler daha sakin (lounge müzik, turk sanat müziği, slow) parçaları dinlemeyi tercih eder.

    YanıtlaSil
  4. tamam orda haklsının zaten benim demek istediğim şu cümle içindi.

    ''Ben bu yaşta klasik müzik ya da musikiden seçkin örnekler dinleyecek halim yok. En hareketli çağımda doğal olarak en hareketli tarzı ( house, club, R&B.. ) benimsiyor, dinliyorum.''

    YanıtlaSil
  5. @wakan tanka ben de dediğin cümlenin açıklamasını yaptım işte. Belki ileride sanat müziği hoşuma gider. O zamana gelince hareketli tarzı kafam kaldırmayabilir. Onu demek istedim. İlla bu yaşa geldim şu tarzı dinlemem lazım demiyorum. Hoşuma gittiği an oluyor dinliyorum klasik müziği de. Belki o yaşta hala pop-house dinliyor olurum bilemem:) Zamana ve mekana göre müzik zevki değişkenlik gösterebilir.

    YanıtlaSil
  6. akrabalarım beni bulmasın diye facebook ismimi yabancı bi isim üzerinden almıştım zzamanında :) sora buna bi dur diyip eski adıma döner dönmez kuzenlerim annemin arkadaşları onların çocukları derken listem kabardı... geçen ay ayvalıkta tatildeydim.. annemde çok yakın bi arkadaşını ziyarete gitmişti il dışına...

    O kadının da oğlu saolsun bütün foyalarımı gizlimi sklımı ortaya çıkarmış yani ailemden gizli şeylerim tabiki var :)
    hepsini geçtim yarçıplak bi hayli sanatsal fotoğraflara sahibim :) evde küçük bi kıyamet koptu! :D

    tanrım şaka gibi..
    aileye akrabaya başka facebook eğilimini destekliorum! her yaşta her müzik de dinlenir ama genede :)

    YanıtlaSil
  7. ben müzik konusunda sana katılmıyorum... müzik türünün ne yaşı ne zamanı vardır. Tamamen ruhumuza hangisinin hitap etmesiyle ilgili... babam 45 yaşında ama düğünlerde pop müzik çalınca gençlere taş çıkartıyor... Kanı deli gibi aktığı çağlar mı? yoo! Biz uaşlarda da bir sürü kişi tanıyorum çok daha sakin müzik dinlemeyi tercih ediyorlar... Ama bunların delikanlı çağları... Bence akraban canlı müzikleri kastetmedi gerçek müzikle tanış derken... Kimi paylaştın bilmiyorum ama sanatçı diye gezinen birçok insan var. Bir şarkı çıkartıyorlar. Tutmuştur ama gerçek müzik değildir. Akraban bunu demek istemiştir. Pop da dinleyeceksen gerçek popu dinle falan diye... Tabi kimseye karışmaya hakkı yok o ayrı bir mevzu ama işte akrabay ya kardeşi gibi görüyorurdur :D Doğru yolu bulsun mnisali :D

    YanıtlaSil
  8. bende şu sıralar amcam ve halamdan muzdaribim. her eklediğime saçma sapan yorumlar yapıyorlar. bende şu limitli listeyi öğrenip oluşturup, onları oraya tıkıyım:)

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0