25 Eylül 2009 Cuma

garip felsefik inançlar ve davranışlar


Varolan değerlerimizin dışında farklı hayat felsefesine sahip o kadar çok insan var ki. Facebookta dini inanç bölümüne agnostic, ateist, deist gibi kavramları yazanların sırf farklı gözükmek adına bunu yaptığını düşünüyordum, ta ki bir arkadaşa  bunu sorana kadar. Arkadaşım hiçbir şeye inanmadığını söyledi. Aile soyağaçlarında  imam bile olmasına rağmen, "millet sahura kalkarken benim babam rakı sofrası kurar." dedi ve beni acayip şaşırttı. Tabiki kimsenin dini inancını sorgulayacak değiliz. Herkesin inancı kendine. Kimse kimseyi bu konuda yargılayamaz da.


Ben profillerde bu çeşit kavramları görünce merak edip biraz araştırma yaptım. Ateizm, tanrı kavramını kesin olarak reddederken agnosticism "ya varsa?" diyormuş. Deistler ise evreni yaratan bir tanrının olduğuna inanmakla birlikte din, melek, peygamber gibi kavramları reddediyor. Kafam karıştı. Bu kadar inanç türünü keşfedince, "en iyisi hiç kurcalamamak" dedim kendi kendime.

Bunların dışında kimisi  reiki, yoga, meditasyon, biyoenerji gibi kavramlara inanıyor ve "new age" denen akıma uyuyor. Bu inanç akımına göre, insan içindeki fiziksel ve psikolojik sorunlarını kendi kozmik gücü ile yenebilirmiş. Hepsine değil ama düşünce gücüne biraz inanıyorum. Olumlu düşünmek (pozitiflik) güzel olaylara sebebiyet verebiliyor. Bazı işlere başlamadan negatif olursak o işin kötü sonuçlanacağını söyler hep annem. Ben genelde olumsuz düşünürüm ki sırf iyi olursa sevinebilmek için. Fakat, mesela okulda sınavı çok iyi geçmesine rağmen etrafa "en kötü sınavım, galiba bu dersten kalacağım!" diyenlerden değilim. Bunu özellikle yapanlar var ve çoğu insanı sinir ediyorlar.


İnançları kendilerine göre şekillendirenler de var. Dilediği gibi yaşayan biri, doğal olarak daha özgür inanışları benimsediğini söylüyor. Çünkü birtakım şeyler işine gelmiyor. Mesela içki içen fakat ramazanda içmeyi bırakıp oruca yönelenler var ya, ben de onlara gıcığım. Ramazan biter bitmez şişenin dibine vuracaksan hiç o dönemde oruç ibadeti için kendini yormasana! Bir taraftan, ramazan haricinde kutsal kitabında haram olan şeyi yapıyorsun, bir taraftan sırf ramazan geldi diye sevap olan görevi. Bu nasıl bir denge?


Neyse herkes kendine göre bir denge kurmuş. Doğrular var, yanlışlar var. Bu kavramlar kişilere ve onların çıkarlarına göre değişkenlik gösterecekse ben daha fazla yorum yapamıyorum.


6 Yorum

  1. bende bi ara ateist olmuş, sonra deizm e kaymış, daha sonra yine müslümanlığa geçiş yapmıştım. şimdi hala doğduğum din üzereyim. :) dünyada arayışlar bitmiyorki din türleri bitmesin. insanlar aradıkça kendilerini buluyorlar.

    YanıtlaSil
  2. christian için iki tane sembol var ? biri haç ama diğeri ne ? ve ne anlama geliyo ?

    YanıtlaSil
  3. O balık gibi olan sembol için detaylı bilgi şurada: http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0chthys

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler fikret

    YanıtlaSil
  5. Ramazanda alkolü terkedip bitince başlayanları kınamak hata bence.
    insan arada doğru yapıyorsa ne var ki bunda. vicdanını rahatlatıyordur kendince. iyilik, kötülük, günah, sevap birbirinden bağımsız eylemlerden oluşuyor.
    Kötülüğü çok biri kötü yaşayıp kötü ölmeye mahkum olmadığı gibi, günaha meyili daha çok olan kişi de sevaptan tamamen vazgeçmek zorunda değil.

    YanıtlaSil
  6. ben müslümanım ve bunun içinde çok gurur duyuyorum insanın bir dini olu arkadaşlar bence bir insanın hayatta 3 4 kere din değiştirilme z eqer bir insanda bunu yapıyorsa ona aNCAK Öbür dünyada zararı olur birinci yorumun dikkatine..

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0