16 Eylül 2009 Çarşamba

deja vu-önceden yaşadım hissi

Yaşanan bir anı, daha önce yaşamıştım hissine kapılmaktır deja vu...
Deja vu hissi: Gördüğüm anlık görüntü daha önceden zihnimde canlanmıştı. "Ben daha önce bu anı yaşadım" deriz ya işte o an.

Hayatın rutinliğini kabul etmek lazım. Mesela, sınav dönemi okulda neredeyse her gün ard arda sınava giren bir bünye zaten her an deja vu olmuş gibi oluyor. Aynı suratlar, aynı mekanlar, aynı hocalar.

Tembel bir öğrenci tüm derslerden kalmaya alışmışsa, gördüğü n. inci F notu onu şaşırtmaz. Dolayısıyla bu da deja vu değil.

Birini seversin, onu bırakırsın; başkasını seversin onu bırakırsın. Eee huylu huyundan vazgeçmez. Bu da senin için deja vu... Çünkü, aynı muameleyi daha önceden de başkasına uyguladığını hatırlarsın.

Bir yerde bir parça çalar. Sanki daha önceden bu parçayı duymuştum deriz. Eee bizim ülkedeki müzisyenlerin esinlenmesi meşhurdur. Yabancı parçalara türkçe söz yazarlar bazen, bunu da çaktırmadan yaptıklarını sanarlar ama düşüne düşüne biz orjinal kayda ulaşırız. Her şarkıda bir deja vu anım oluyor.


Televizyon dizilerinde de o kadar klişe var ki deja vu olmamak elde değil. Herşey tanıdık geliyor. Zaten belli yapımcılar belli oyuncularla çalıştıkları için "aaa bak şu X dizide de vardı, hatta gene aldatan adamdı." diyoruz. Belli tipler var. Belli karakterleri iyi oynadıkları için başka tarz rolde oynayamıyorlar. (Mesela ben Ferhunde rolündeki Deniz Çakır, saf-aptal bir kızı canlandırsa inandırıcı olamaz diye düşünüyorum. Zaten o tarz bir rol ona teklif edilmez. )

Ben bu yazıda saf deja vu olayının dışına çıkıp, daha somut örnekler verdim. Bu olay beynin bir oyunuymuş. Beynin bir anı, önceden kaydettiği bir ana aşırı derecede benzetmesinden kaynaklanan eşleştirme durumu imiş. Tarih tekerrürden ibaret derler ya, benzerlikler arttıkça bu gidişle yaşanan anların eşsizliği de kaybolacak bence...

2 Yorum

  1. deja vu, beynin sağ ve sol lobunun, olayı birinin diğerinden daha geç algılamasından ortaya çıkıyor. bir ana benzetme değil :)

    YanıtlaSil
  2. @RFK bilimsel açıklaman için sağol. Bir ana benzetme olayına herkes "deja vu" diyor, aslında senin tanımın doğru biliyorum.

    YanıtlaSil

Bu yazım hakkında sen de bir yorum yaz, rahatla!

 

FACEBOOK

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
Bumerang - Yazarkafe
Follow Rahat Yazar

MESAJIN VAR MI?

Ad

E-posta *

Mesaj *

Translate

Instagram

ÜYE OL

Mail adresini yaz, en güncel haberler, yeni yazılar anında e-postana gelsin!:

© Rahat Yazar
Designed by GeCe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0